Registro:
Título en inglés:
Timing is everything : how planting period shapes nutritional quality, mycobiota characteristics, and mycotoxin contamination in maize (Zea mays) grains
Autor/es:
Pérez Pizá, María Cecilia; Vicente, Sebastián; Castellari, Claudia; Mousegne, Fernando; Jecke, Fernando; Cornejo, Paula; Ibañez, Verónica Noé; Sansinena, Marina Julia; Vago, María Elena; Stenglein, Sebastián Alberto; Pacin, Ana
Filiación:
Pérez Pizá, María Cecilia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Fitopatología. Buenos Aires, Argentina
Pérez Pizá, María Cecilia. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología (INBIOTEC). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Pérez Pizá, María Cecilia. CONICET - Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología (INBIOTEC). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Pérez Pizá, María Cecilia. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires (CICBA) - Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Pérez Pizá, María Cecilia. Universidad del Salvador. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias. Pilar, Buenos Aires, Argentina.
Vicente, Sebastián. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires (CICBA). La Plata, Buenos Aires, Argentina.
Vicente, Sebastián. Fundación de Investigaciones Científicas Teresa Benedicta de la Cruz. Luján, Buenos Aires, Argentina.
Castellari, Claudia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Balcarce, Buenos Aires, Argentina.
Mousegne, Fernando. Universidad del Salvador. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias. Pilar, Buenos Aires, Argentina.
Mousegne, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Agencia de Extensión Rural San Antonio de Areco (AER San Antonio de Areco). Buenos Aires, Argentina.
Jecke, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Agencia de Extensión Rural San Antonio de Areco (AER San Antonio de Areco). Buenos Aires, Argentina.
Cornejo, Paula. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones en Zonas Áridas (IADIZA). Luján de Cuyo, Mendoza, Argentina.
Cornejo, Paula. CONICET - Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones en Zonas Áridas (IADIZA). Luján de Cuyo, Mendoza, Argentina.
Ibañez, Verónica Noé. Université Paris - Saclay. Institute of Plant Sciences Paris-Saclay (IPS2). Paris, Francia.
Ibañez, Verónica Noé. CNRS - Université Paris - Saclay. Institute of Plant Sciences Paris-Saclay (IPS2). Paris, Francia.
Sansinena, Marina Julia. CONICET. Buenos Aires, Argentina.
Vago, María Elena. Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Buenos Aires, Argentina.
Stenglein, Sebastián Alberto. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología (INBIOTEC). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Stenglein, Sebastián Alberto. CONICET - Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología (INBIOTEC). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Stenglein, Sebastián Alberto. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires (CICBA) - Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Stenglein, Sebastián Alberto. Universidad Nacional del Centro de La Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Azul, Buenos Aires, Argentina.
Pacin, Ana. Universidad Del Salvador. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias. Pilar, Buenos Aires, Argentina.
Pacin, Ana. Fundación de Investigaciones Científicas Teresa Benedicta de la Cruz. Luján, Buenos Aires, Argentina.
Título revista:
European Journal of Plant Pathology
Temas:
MAIZE; GRAIN MYCOBIOTA; MYCOTOXINS; YIELD; DISEASE MANAGEMENT; PLANTING PERIOD
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Resumen:
Maize (Zea mays L.) is crucial in global grain markets and food/feed production. Fungal contamination in ears can adversely affect crop yield and diminish the nutritional value of grains. Moreover, many of the main pathogens affecting maize are producers of mycotoxins, which pose a risk to food safety. The area under late-planted maize in Argentina has increased, as more stable yields despite lower potential are expected in comparison to the early planting period. However, late-planted maize is prone to fungal infections and insect damage as well as mycotoxin contamination. This study aimed to evaluate the influence of maize planting periods (early vs. late) on grain nutritional quality, grain mycobiota, mycotoxin levels, and their interrelationships. Two experiments were conducted at Buenos Aires (Argentina) using thirteen genetically stable maize hybrids. Early planting occurred on October 5 (2020) whereas late planting was performed on December 12 (2020). Grain yield, number of grains per square meter, and thousand grain weight were measured at harvest and representative samples of grains were used for the laboratory analyses. The results demonstrated that early-planted maize exhibited high grain nutritional quality and low levels of toxigenic fungal mycobiota. In contrast, late-planted maize displayed low nutritional quality, increased presence of toxigenic mycobiota, and high contamination with elevated levels of fumonisins (a major mycotoxin). This study highlights the impact of planting period on grain yield, grain quality, and mycotoxin contamination, and it emphasizes the need for more research and regulatory considerations in this field.
Citación:
---------- APA ----------
Pérez Pizá, M. C.; Vicente, S.; Castellari, C.; Mousegne, F.; Jecke, F.; Cornejo, P.; Ibañez, V. N.; Sansinena, M. J.; Vago, M. E.; Stenglein, S. A. & Pacin, A. (2024). Timing is everything : how planting period shapes nutritional quality, mycobiota characteristics, and mycotoxin contamination in maize (Zea mays) grains. European Journal of Plant Pathology,169, (1),p.201-217
10.1007/s10658-024-02820-5
---------- CHICAGO ----------
Pérez Pizá, María Cecilia,Vicente, Sebastián,Castellari, Claudia,Mousegne, Fernando,Jecke, Fernando,Cornejo, Paula, et al.. 2024. "Timing is everything : how planting period shapes nutritional quality, mycobiota characteristics, and mycotoxin contamination in maize (Zea mays) grains". European Journal of Plant Pathology 169, no.1:201-217.
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