Artículo

Windsor, F. M.; Lois, M.; Omacini, M.; Palacios, T. P.; Poggio, S. L.; Tavella, J.; Devoto, M. & Evans, D. M. (2022)"Network science : applications for sustainable agroecosystems and food security". Perspectives in Ecology and Conservation,20, (2),p.79-90

Registro:

Documento:
Artículo
Título en inglés:
Network science : applications for sustainable agroecosystems and food security
Autor/es:
Windsor, Fredric M.; Lois, Marcelo; Omacini, Marina; Palacios, Tania P.; Poggio, Santiago Luis; Tavella, Julia; Devoto, Mariano; Evans, Darren M.
Filiación:
Windsor, Fredric M. Newcastle University. School of Natural and Environmental Sciences. Newcastle, UK.
Lois, Marcelo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Botánica General. Buenos Aires, Argentina.
Omacini, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal.Cátedra de Producción Vegetal. Buenos Aires, Argentina.
Omacini, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Omacini, Marina. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Palacios, Tania P. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Botánica General. Buenos Aires, Argentina.
Poggio, Santiago Luis. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal.Cátedra de Producción Vegetal. Buenos Aires, Argentina.
Poggio, Santiago Luis. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Poggio, Santiago Luis. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Tavella, Julia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Botánica General. Buenos Aires, Argentina.
Devoto, Mariano. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Botánica General. Buenos Aires, Argentina.
Devoto, Mariano. CONICET. Buenos Aires, Argentina.
Evans, Darren M. Newcastle University. School of Natural and Environmental Sciences. Newcastle, UK.
Año:
2022
Título revista:
Perspectives in Ecology and Conservation
ISSN:
2530-0644
Volumen:
20
Número:
2
Páginas:
79-90
Temas:
AGRICULTURE; BIODIVERSITY; ECOLOGICAL NETWORKS; SOCIAL NETWORKS; CROPS; FOOD PRODUCTION; RESILIENCE
Idioma:
Inglés
Material asociado:
URL al Editor:

Resumen:

The global challenge of feeding two billion more people by 2050, using more sustainable agricultural practices whilst dealing with uncertainties associated with environmental change, requires a transformation of food systems. We present a new perspective for how advances in network science can provide novel ways to better understand, harness, and restore multiple ecological processes in agricultural environments. We describe: (i) a network - focused framework for managing agro - ecosystems that accounts for the multiple interactions between biodiversity and associated ecosystem services; (ii) guidance for incorporating socio - economic factors into ecological networks; and (iii) the potential to upscale network methods to inform efforts to build resilience, including global food - supply chains. In doing so we aim to facilitate the application of network science as a systems - based way to tackle the challenges of securing an equitable distribution of food.

Citación:

---------- APA ----------

Windsor, F. M.; Lois, M.; Omacini, M.; Palacios, T. P.; Poggio, S. L.; Tavella, J.; Devoto, M. & Evans, D. M. (2022). Network science : applications for sustainable agroecosystems and food security. Perspectives in Ecology and Conservation,20, (2),p.79-90
10.1016/j.pecon.2022.03.001

---------- CHICAGO ----------

Windsor, Fredric M.,Lois, Marcelo,Omacini, Marina,Palacios, Tania P.,Poggio, Santiago Luis,Tavella, Julia, et al.. 2022. "Network science : applications for sustainable agroecosystems and food security". Perspectives in Ecology and Conservation 20, no.2:79-90.
Recuperado de  
http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2022windsor