Artículo de acceso restringido. Disponible sólo para la Comunidad FAUBA.

Arrieta, E. M.; González Fischer, C.; Aguiar, S.; Geri, M.; Fernández, R. J. ... Jobbágy, E. G. (2022)"The health, environmental, and economic dimensions of future dietary transitions in Argentina". Sustainability Science,17, (1),p.1-17

Solo
Usuarios
FAUBA

Registro:

Documento:
Artículo
Título en inglés:
The health, environmental, and economic dimensions of future dietary transitions in Argentina
Autor/es:
Arrieta, Ezequiel Martín; González Fischer, Carlos; Aguiar, Sebastián; Geri, Milva; Fernández, Roberto Javier; Becaria Coquet, Julia; Scavuzzo, Carlos Matías; Rieznik, Andrés; León, Alberto; González, Alejandro D.; Jobbágy, Esteban Gabriel
Filiación:
Arrieta, Ezequiel Martín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (IMBIV). Córdoba, Argentina.
Arrieta, Ezequiel Martín. CONICET - Universidad Nacional de Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (IMBIV). Córdoba, Argentina.
González Fischer, Carlos. New Zealand Agricultural Greenhouse Gas Research Centre (NZAGRC). Palmerston North, New Zealand.
Aguiar, Sebastián. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Laboratorio de Análisis Regional y Teledetección (LART). Buenos Aires, Argentina.
Aguiar, Sebastián. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Laboratorio de Análisis Regional y Teledetección (LART). Buenos Aires, Argentina.
Geri, Milva. Universidad Nacional del Sur (UNS). Departamento de Economía y Departamento de Matemática. Instituto de Investigaciones Económicas y Sociales del Sur (IIESS). Bahía Blanca, Buenos Aires, Argentina.
Geri, Milva. CONICET - Universidad Nacional del Sur (UNS). Departamento de Economía y Departamento de Matemática. Instituto de Investigaciones Económicas y Sociales del Sur (IIESS). Bahía Blanca, Buenos Aires, Argentina.
Fernández, Roberto Javier. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fernández, Roberto Javier. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Becaria Coquet, Julia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Córdoba, Argentina.
Scavuzzo, Carlos Matías. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Altos Estudios Espaciales “Mario Gulich”. Córdoba, Argentina.
Scavuzzo, Carlos Matías. CONAE - Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Altos Estudios Espaciales “Mario Gulich”. Córdoba, Argentina.
Rieznik, Andrés. Universidad Favaloro. Instituto de Neurociencias Cognitivas y Traslacionales (INCYT). Buenos Aires, Argentina.
Rieznik, Andrés. CONICET - Universidad Favaloro. Instituto de Neurociencias Cognitivas y Traslacionales (INCYT). Buenos Aires, Argentina.
León, Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos Córdoba (ICYTAC). Córdoba, Argentina.
León, Alberto. CONICET - Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos Córdoba (ICYTAC). Córdoba, Argentina.
González, Alejandro D. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales (IPATEC). Bariloche, Río Negro, Argentina.
González, Alejandro D. CONICET - Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales (IPATEC). Bariloche, Río Negro, Argentina.
Jobbágy, Esteban Gabriel. Universidad Nacional de San Luis. Instituto de Matemática Aplicada San Luis (IMASL). Grupo de Estudios Ambientales. San Luis, Argentina.
Jobbágy, Esteban Gabriel. CONICET - Universidad Nacional de San Luis. Instituto de Matemática Aplicada San Luis (IMASL). Grupo de Estudios Ambientales. San Luis, Argentina.
Año:
2022
Título revista:
Sustainability Science
ISSN:
1862-4065 (impreso); 1862-4057 (en línea)
Volumen:
17
Número:
1
Páginas:
1-17
Temas:
HEALTHY DIETS; FOOD SYSTEM; LAND–WATER–FOOD–ENERGY NEXUS; SOUTH AMERICA; FOOD AFORDABILITY; GREENHOUSE GAS EMISSIONS
Idioma:
Inglés
Material asociado:

Resumen:

Diets link human health with environmental sustainability, offering promising pressure points to enhance the sustainability of food systems. We investigated the health, environmental, and economic dimensions of the current diet in Argentina and the possible effects of six dietary change scenarios on nutrient adequacy, dietary quality, food expenditure, and six environmental impact categories (i.e., GHG emissions, total land occupation, cropland use, fossil energy use, freshwater consumption, and the emission of eutrophying pollutants). Current dietary patterns are unhealthy, unsustainable, and relatively expensive, and all things being equal, an increase in income levels would not alter the health dimension, but increase environmental impacts by 33–38 per cent and costs by 38 per ceht. Compared to the prevailing diet, the six healthier diet alternatives could improve health with an expenditure between + 27 per cent (National Dietary Guidelines) to -5 per cent (vegan diet) of the current diet. These dietary changes could result in trade-offs between different environmental impacts. Plant-based diets showed the lowest overall environmental impact, with GHG emissions and land occupation reduced by up to 79 per cent and 88 per cent, respectively, without significant changes in cropland demand. However, fossil energy use and freshwater consumption could increase by up to 101 per cent and 220 per cent respectively. The emission of eutrophying pollutants could increase by up to 54 per cent for all healthy diet scenarios, except for the vegan one (18 per cent decrease). We conclude that the health and environmental crisis that Argentina (and other developing countries) currently face could be mitigated by adopting healthy diets (particularly plant-based), bringing in the process benefits to both people and nature.

Citación:

---------- APA ----------

Arrieta, E. M.; González Fischer, C.; Aguiar, S.; Geri, M.; Fernández, R. J. ... Jobbágy, E. G. (2022). The health, environmental, and economic dimensions of future dietary transitions in Argentina. Sustainability Science,17, (1),p.1-17
10.1007/s11625-021-01087-7

---------- CHICAGO ----------

Arrieta, Ezequiel Martín,González Fischer, Carlos,Aguiar, Sebastián,Geri, Milva,Fernández, Roberto Javier,Becaria Coquet, Julia, et al.. 2022. "The health, environmental, and economic dimensions of future dietary transitions in Argentina". Sustainability Science 17, no.1:1-17.
Recuperado de  
http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2022arrieta