Registro:
Título en inglés:
Effects of sowing date, nitrogen fertilization, and Fusarium graminearum in an Argentinean bread wheat: integrated analysis of disease parameters, mycotoxin contamination, grain quality, and seed deterioration
Autor/es:
Arata, Gonzalo Joaquín; Martínez, Mauro; Elguezábal, Constanza; Rojas, Dante; Cristos, Diego; Dinolfo, María Inés; Arata, Agustin Francisco
Filiación:
Arata, Gonzalo Joaquín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Arata, Gonzalo Joaquín. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Arata, Gonzalo Joaquín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cultivos Industriales. Buenos Aires, Argentina.
Arata, Gonzalo Joaquín. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Cátedra de Genética y Evolución. Buenos Aires, Argentina.
Martínez, Mauro. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología (INBIOTEC). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Martínez, Mauro. CONICET – Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía.Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología (INBIOTEC). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Martínez, Mauro. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires (CICBA) - Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Martínez, Mauro. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Cátedra de Mejoramiento Genético Vegetal. Azul, Buenos Aires, Argentina.
Elguezábal, Constanza. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Azul, Buenos Aires, Argentina.
Rojas, Dante. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro de Investigación de Agroindustria (CIA). Instituto Tecnología de Alimentos (ITA). Área de Protección de Alimentos. Hurlingham, Buenos Aires, Argentina.
Cristos, Diego. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro de Investigación de Agroindustria (CIA). Instituto Tecnología de Alimentos (ITA). Área de Protección de Alimentos. Hurlingham, Buenos Aires, Argentina.
Dinolfo, María Inés. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología (INBIOTEC). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Dinolfo, María Inés. CONICET – Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía.Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología (INBIOTEC). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Dinolfo, María Inés. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires (CICBA) - Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Arata, Agustin Francisco. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología (INBIOTEC). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Arata, Agustin Francisco. CONICET – Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía.Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología (INBIOTEC). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Arata, Agustin Francisco. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires (CICBA) - Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Arata, Agustin Francisco. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires (UNCPBA). Facultad de Agronomía. Centro de Investigaciones Integradas sobre Sistema Agronómicos Sustentables (CIISAS). Azul, Buenos Aires, Argentina.
Título revista:
Journal of Food Composition and Analysis
ISSN:
0889-1575 (impreso); 1096-0481 (en línea)
Temas:
FUSARIUM GRAMINEARUM; FOOD ANÁLISIS; FOOD COMPOSITION; GLUTEN; MYCOTOXIN; NITROGEN; SEED VIABILITY; SOWING DATE
Url al documento en Intranet FAUBA:
Resumen:
Bread wheat is one of the main crops cultivated worldwide that can be affected by fungal diseases as Fusarium head blight. The aim of this work was to analyze the effect of sowing date and nitrogen fertilization on the F. graminearum-wheat interaction. The experiment was carried out involving two sowing dates with different nitrogen fertilization and F. graminearum inoculation treatments. A total of 32 variables related to the disease parameters, mycotoxin production, grain quality, gluten composition, and seed deterioration were evaluated. Disease severity was significantly increased after F. graminearum inoculation (2.2-fold) while mycotoxin production increased significantly for the delayed sowing date: deoxynivalenol (3.2-fold), 3-ADON (3.6-fold), nivalenol (8-fold), and zearalenone (5-fold). Regarding grain quality, the delayed sowing date showed a decrease in the protein percentage (-15 per cent) and gluten concentration (-17.9 per cent), while an increase of test weight (+6.2 per cent) was observed. Seed deterioration variables showed differences among longevity parameters showing an increase in seed vigor and viability in the late sowing date. In conclusion, sowing date and nitrogen fertilization could affect FHB severity, mycotoxin contamination, and grain quality.
Citación:
---------- APA ----------
Arata, G. J.; Martínez, M.; Elguezábal, C.; Rojas, D.; Cristos, D. ... Arata, A. F. (2022). Effects of sowing date, nitrogen fertilization, and Fusarium graminearum in an Argentinean bread wheat: integrated analysis of disease parameters, mycotoxin contamination, grain quality, and seed deterioration. Journal of Food Composition and Analysis,107,art.104364
10.1016/j.jfca.2021.104364
---------- CHICAGO ----------
Arata, Gonzalo Joaquín,Martínez, Mauro,Elguezábal, Constanza,Rojas, Dante,Cristos, Diego,Dinolfo, María Inés, et al.. 2022. "Effects of sowing date, nitrogen fertilization, and Fusarium graminearum in an Argentinean bread wheat: integrated analysis of disease parameters, mycotoxin contamination, grain quality, and seed deterioration". Journal of Food Composition and Analysis 107:art.104364.
Recuperado de http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2022arata