Artículo de acceso restringido. Disponible sólo para la Comunidad FAUBA.

Rozo Ortega, G. P.; Serrago, R. A.; Lo Valvo, P. J.; Fleitas, M. C.; Simón, M. R.; & Miralles, D. J. (2021)"Grain yield, milling and breadmaking quality responses to foliar diseases in old and modern Argentinean wheat cultivars". Journal of Cereal Science,99, (art.103211),10p.

Solo
Usuarios
FAUBA

Registro:

Documento:
Artículo
Título en inglés:
Grain yield, milling and breadmaking quality responses to foliar diseases in old and modern Argentinean wheat cultivars
Autor/es:
Rozo Ortega, Ginna Paola; Serrago, Román Augusto; Lo Valvo, Patricio Javier; Fleitas, María Constanza; Simón, María Rosa; Miralles, Daniel Julio
Filiación:
Rozo Ortega, Ginna Paola. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura. Buenos Aires, Argentina.
Rozo Ortega, Ginna Paola. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Rozo Ortega, Ginna Paola. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Rozo Ortega, Ginna Paola. CONICET. Buenos Aires, Argentina.
Serrago, Román Augusto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura. Buenos Aires, Argentina.
Serrago, Román Augusto. CONICET. Buenos Aires, Argentina.
Lo Valvo, Patricio Javier. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura. Buenos Aires, Argentina.
Lo Valvo, Patricio Javier. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Lo Valvo, Patricio Javier. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Lo Valvo, Patricio Javier. CONICET. Buenos Aires, Argentina.
Fleitas, María Constanza. CONICET. Buenos Aires, Argentina.
Fleitas, María Constanza. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Cerealicultura. La Plata, Buenos Aires, Argentina.
Simón, María Rosa. CONICET. Buenos Aires, Argentina.
Simón, María Rosa. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Cerealicultura. La Plata, Buenos Aires, Argentina.
Miralles, Daniel Julio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura. Buenos Aires, Argentina.
Miralles, Daniel Julio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Miralles, Daniel Julio. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Miralles, Daniel Julio. CONICET. Buenos Aires, Argentina.
Año:
2021
Título revista:
Journal of Cereal Science
ISSN:
0733-5210
Volumen:
99
Número:
art.103211
Páginas:
10
Temas:
GRAIN YIELD; FOLIAR DISEASES; MILING AND BREADMAKING QUALITY; WHEAT (TRITICUM AESTIVUM L.)
Idioma:
Inglés
URL al Editor:

Resumen:

Foliar diseases limit yield and modify the quality of the bread wheat. Due to genetic improvement reduced source:sink ratio, it is possible to speculate that the diseases infections penalize yield more in modern than in old cultivars, affecting differentially quality commercial and milling properties. The objective of this work was to analyze the changes in yield and quality of bread wheat due to the presence of foliar diseases in old and modern bread wheat cultivars artificially inoculated with Puccinia triticina, compared to a control plots protected with fungicide. Foliar diseases penalized yield due to reductions in the number of grains in all cultivars. Protein in grain-flour, wet-dry gluten and sedimentation were reduced when Pyrenophora tritici-repentis was the main pathogen, while Puccinia triticina only reduced the protein content in grain. Modern cultivars shower greater decreased proteins in grain-flour and gluten than old cultivars, probably associated with higher yield and lower source:sink ratio respect to the old cultivars. The changes in dough rheology and breadmaking quality, as a consequence of foliar diseases, were not as marked or as consistent as observed on milling quality, and the magnitude and direction of those effects were not as clear as those observed in milling quality.

Citación:

---------- APA ----------

Rozo Ortega, G. P.; Serrago, R. A.; Lo Valvo, P. J.; Fleitas, M. C.; Simón, M. R.; & Miralles, D. J. (2021). Grain yield, milling and breadmaking quality responses to foliar diseases in old and modern Argentinean wheat cultivars. Journal of Cereal Science,99, (art.103211),10p.
10.1016/j.jcs.2021.103211

---------- CHICAGO ----------

Rozo Ortega, Ginna Paola, Serrago, Román Augusto, Lo Valvo, Patricio Javier, Fleitas, María Constanza, Simón, María Rosa, Miralles, Daniel Julio. 2021. "Grain yield, milling and breadmaking quality responses to foliar diseases in old and modern Argentinean wheat cultivars". Journal of Cereal Science 99, no.art.103211:10.
Recuperado de  
http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2021rozoortega